Winti-priesteres zegent nieuwe keramiekovens in

Nieuwe keramiekwerkplaats door & voor kunstenaars in Rotterdam officieel van start. Op 5 december a.s. opent het Cool Clay Collective haar nieuwe werkplaats.

Cool Clay Collective is een keramiekwerkplaats door en voor kunstenaars in de regio Rotterdam. Het Cool Clay Collective biedt kunstenaars een werkplaats met keramiek-ovens voor groot en kleiner werk, om zo binnen het mediumkeramiek de mogelijkheid tot experimentele vernieuwing en hoogwaardige kunstproductie te stimuleren. De start van het Cool Clay Collective wordt bekrachtigd door de inwijding van de faciliteiten door Wintipriesteres Marian Markelo. Zij zal middels een ritueel de nieuwe werkplaats met vier ovens, twee spuitcabines en een gaststudio inzegenen.

Alchemie
De leden van het Collectief zien zichzelf als hedendaagse alchemisten: “we zijn altijd op zoek naar het goud, door klei met water en glazuur-pigmenten met elkaar te mengen en die vervolgens op hoge temperaturen tot soms wel 1300 graden Celsius samen te laten smelten, ontstaat er iedere keer iets geweldigs, iets nieuws!”

Noodzaak
Het initiatief voor de werkplaats komt van drie kunstenaars: Hans Muller, Dirk van Lieshout en Boris van Berkum. Alle drie hadden ze na hun inspirerende residentie bij het EKWC (Europees Keramisch Werk Centrum) dezelfde vraag: ''We willen verder met keramiek, maar waar kunnen we in Rotterdam werk maken en stoken?'' Ondanks de groeiende populariteit van keramiek als medium, is in de regio Rotterdam nauwelijks een mogelijkheid om te stoken. Vanuit die vraag is het initiatief gestart om een werkplaats met de benodigde faciliteiten in te richten in het verzamel-atelierpand Gantelstraat in de Spaanse polder te Rotterdam. Het collectief is inmiddels uitgebreid naar acht leden met kunstenaars Maga Berr, Junghung Kim, Rinke Joosten, Evy Deelen en Hilde Onis.

Cool Clay - Artist in residency
Naast technische faciliteiten, biedt het collectief een volledig uitgeruste gaststudio aan kunstenaars en makers die in een bepaalde periode een project of onderzoek willen uitvoeren... een volledig uitgeruste gaststudio aan kunstenaars en makers, die in een bepaalde periode een project of onderzoek willen uitvoeren, een productie willen draaien of een groot kunstwerk willen produceren. Voor een periode van drie maanden kan een kunstenaar hier werken, en worden ze inhoudelijk en technisch ondersteund door ervaren leden van het collectief zelf. “De vraag onder kunstenaars is groot, de gaststudio is tot eind 2024 bijna volgeboekt. We dromen nu van een tweede gaststudio.”

Het collectief heeft de ambitie rond het vak keramiek bouwen aan een community van makers, de mogelijkheid bieden om andere kunstenaars te ontmoeten en zo een nieuw netwerk te creëren. Op termijn is het ook de ambitie om een stookservice aan te bieden aan kunstenaars, die in hun eigen atelier hun kunstwerken willen maken, maar zelf geen oven hebben.

Het Keramisch Diner
Ook heeft het collectief plannen om jaarlijks het Keramisch Diner te gaan organiseren. Geïnteresseerde keramiek liefhebbers zijn welkom in de werkplaats. Met exposities van kunstwerken op de eettafels kan de bezoeker het wonder van keramiek met eigen ogen aanschouwen en zich tegoed doen aan toofpotten uit de keramiek-ovens zelf. Tussen de gangen door bieden lezingen van keramiek vakspecialisten ‘food for thought’.

Opening 5 december 2023
Inloop 16:00 opening 16:30
Adres: Gantelstraat 14
3044AJ Rotterdam

Het Cool Clay Collective wordt mede mogelijk gemaakt Volkskracht, Droom & Daad, CBK Rotterdam en Eilse Mathilde fonds

02 Dec
11 Feb

CCC alumnus Junghun Kim opened an amazing show

More